L’arxiu de Montornès recupera el cens d’habitants de 1925

L’arxiu Municipal de Montornès ha recuperat un cens dels habitants majors de 14 anys que vivien al municipi l’any 1925. Es tracta de la relació de montornesencs que van pagar l’impost corresponent a les cèdules personals. El sistema d’identificació precedent al DNI que es pagava als ajuntaments.

Són 56 pàgines que recullen els montornesencs que van pagar les cèdules personals l’any 1925. Aquest impost, que es cobrava als ajuntaments, és el precursor del Document Nacional d’Identitat, que va instaurar el franquisme als anys 40. Segons aquesta relació, Montornès, l’any 1925 hi vivien 871 persones majors de 14 anys, en total aquell any la problació era de 1660 habitants.

Aquest document s’ha restaurat recentment per tal de poder facilitar-ne la consulta. La restauració ha costat prop de 300 euros i la Diputació de Barcelona n’ha pagat 200. Tot i el caràcter oficial de les cèdules, pels historiadors no són del tot fiables.

Des de l’any 2004, l’Ajuntament s’acull cada dos o tres anys a aquestes ajudes de la Diputació per restaurar documents històrics.

 

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

[mailpoet_form id=”1″]