L’Hospital de Mollet tracta a l’any 4.000 persones afectades per malalties mentals

L’Hospital de Mollet tracta a l’any unes 4.000 persones afectades per malalties mentals. Es tracta d’un 3% de la població del Baix Vallès. 1.500 d’aquestes persones són primeres visites.

Per tipologies, es calcula que de les persones tractades.

Entre un 40 i un 50% responen a trastons afectius, com ara depressions

Entre un 15 i un 20% són trastorns psícòtics, com ara esquizofrènia

Un 10% son trastorns additius.

La resta són trastorns d’adaptació.

 

Un dels principals reptes de la salut mental passa per inserir les persones afectades al món del treball. Es calcula que només entre un 5 i un 10% de persones amb trastorns greus estan al mercat laboral. Els psiquiatres, però, consideren que aquest percentatge pot augmentar treballant les potencialitats de les persones.

Els psiquiatres també avisen que no hi ha un perfil tipus de persona afectada per una malaltia mental.

La Mercedes pateix esquizofrènia paranoide. La seva germana, la Pepi, l’ajuda a fer les seves tasques diàries. Aconseguir que realitzi activitats quotidianes com fer el llit als matins o prendre una dutxa es converteix en una lluita constant, per això el suport i la supervisió dels seus familiars és imprescindible per poder portar una vida normal.

El Gabriel també pateix esquizofrènia, per ell la família també és un pilar important a l’hora de conviure amb la malaltia.

En el cas del trastorn mental es necessari incloure als familiars en el tractament per la seva importància en l’evolució del malalt.

Al Servei de rehabilitació comunitària, terapeutes i psiquiatres donen suport als malalts i a les seves famílies. Allà els usuaris realitzen activitats de tot tipus com tallers d’alimentació, d’informàtica o voluntariat.

Dels 16 als 18 anys hi ha molts joves que tenen el seu primer contacte amb l’alcohol i les drogues. Per tal d’assessorar als afectats i als seus familiars l’ajuntament de Mollet porta dos anys amb el programa Infodrogues. L’objectiu és acompanyar a les famílies i, d’una banda, tranquilitzar-les i d’altra aconseguir que aquest consum disminueixi. D’entre les conseqüències derivades del consum de drogues trobem problemes amb l’entorn i, fins i tot, en casos comptats, problemes referents a la salut mental.

El servei d’Infodrogues està operatiu cada dijous de 5 a 8 de la tarda en aquest despatx situat al Centre d’Informació i Recursos per a Dones Joana Barcala. S’hi poden adreçar tant joves per rebre informació sobre aquestes substàncies com els pares preocupats pel consum dels seus fills.

Per tal d’arribar a més joves, l’ajuntament es planteja traslladar aquest servei Infodrogues al Centre cívic L’Era durant el primer trimestre de l’any vinent.