25 anys del Mercat Municipal de Mollet

Cada racó del mercat amaga records dels 25 anys de vida de l’equipament municipal. Però la història del dia a dia la trobem a les parades del mercat, i també en els seus clients. I és que qui és de mercat, ho és tota la vida. I casualitats de la vida, mentre ens passejàvem pels passadissos del mercat, ens hem trobat la Rosa. Té 90 anys i venia al mercat quan encara es feia al carrer. No s’oblida del 19 d’agost de 1949 quan es va inaugurar el que és ara el Mercat Vell.

Aquest edifici va ser l’inici del mercat molletà cobert i on van començar molts dels paradistes que avui en dia encara treballen al mercat municipal. Familiar i petit són els adjectius que més han repetit els paradistes quan els hem preguntat pel Mercat Vell.

El març de 1991 es va presentar el projecte del nou mercat municipal, que es preveia construir als terrenys de l’antiga fàbrica de Can Mulà, dins del projecte de transformació urbanística d’aquesta zona, anomenada l’Illa, dissenyada pel gabinet d’arquitectes Serra-Vives-Cartagena.. En total una superfície d’11.000 metres quadrats, dividits en dues plantes i un aparcament soterrat pels clients. El mercat està situat a la primera, i a la segona hi ha un supermercat. Un canvi que va ser molt ben rebut entre els paradistes.

Després de 47 anys de funcionament del Mercat Vell, va arribar el dia que va tancar les seves portes, per començar una nova etapa il·lusionant per a molts paradistes.

El gener de 1995 comencen a enlairar-se les costelles de l’edifici, 24 pilars de ferro i formigó. A finals de la primavera es comença a posar la coberta, i els últims dies de desembre de 1995 es dona per acabada l’obra.

I va arribar el dia que encara avui tothom recorda: el 28 de gener del 1996, dia de la inauguració del mercat municipal.

La festa d’inauguració es va allargar fins a tres quarts de quatre i va col·lapsar la ciutat: el nou mercat municipal va atraure tota l’atenció aquell dissabte de gener. Dos dies més tard, el Mercat va obrir les portes per primera vegada després de la inauguració. I què en pensaven aleshores del nou equipament?

Al llarg dels anys hi han hagut parades que han tancat i gent que ha marxat, però sempre n’han vingut de nous. Fa dos anys va arribar al mercat Grau Vila, després que el Tantinyà tanqués per jubilació.

I la darrera incorporació del mercat és aquesta parada de vins: Deja Vi. L’Ariadna i la seva parella van decidir endinsar-se al món del mercat com a emprenedors.

Avui dia, però, encara hi ha parades que estan des del dia de la inauguració, i que vénen del mercat vell. Per ells, el mercat és la seva vida.

Des del dia del primer dia el Mercat Municipal ha anat evolucionant adaptan-se a les circumstàncies i necessitats que han sorgit durant els anys. Destaquen obres com la climatització de l’equipament l’any 2008, l’adequació i digitalització de les cambres frigorífiques, i un sistema d’il·luminació eficient amb llums LED. Una de les darreres actuacions ha estat la implementació d’un sistema de control d’aforament automàtic que permet conèixer en temps real l’aforament del mercat, una informació indispensable en temps de pandèmia i d’una pàgina web per poder fer la compra online, fet que els ha permès arribar a un públic més jove.

Programa relacionat:

Visions: 25 anys del Mercat de Mollet

Escriu el teu correu correu electrònic i fes clic a "envia" per rebre les notícies del Baix Vallès al teu mail