El Baix Vallès, en alerta per episodi d’alta contaminació


Després de dos dies d’avís preventiu, aquest dijous, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha declarat un episodi per alta contaminació a l’àrea de Barcelona per partícules en suspensió, les PM10. Concretament Martorelles, Mollet, Montmeló, Montornès i Parets estan dins de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric de la conurbació de Barcelona, coneguda com a ‘Àmbit 40’ i per tant estan afectats per aquest episodi.

Aquest dijous l’alta contaminació dels darrers dies és ben visible al cel del Baix Vallès. La mitjana diària de partícules en suspensió, les PM10, ha estat superior al límit diari recomanable i per això la Generalitat ha declarat episodi per alta contaminació. Els motius són diversos: des de l’increment de la mobilitat associada al Mobile World Congress, una intrusió de pols sahariana i de la persistència d’un potent anticicló que dificulta la dispersió de les partícules en suspensió.

L’activació d’aquest episodi no comporta restriccions de vehicles, que, només s’activen en el cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen. Però des del Departament de Salut recomanen que es moderi l’activitat a l’aire lliure, sobretot aquelles persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries i que s’eviti l’exercici físic intensiu a l’exterior, sobretot, prop de les vies de circulació. A més des de les administracions locals, com per exemple l’Ajuntament de Martorelles o el de Montornès, recomanen que en cas d’haver de fer desplaçaments, es prioritzi l’ús del transport públic. Aquests ajuntaments també recomanen realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit. Si és necessari l’ús del cotxe privat, realitzar una conducció eficient. Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades o limitar la crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Escriu el teu correu correu electrònic i fes clic a "envia" per rebre les notícies del Baix Vallès al teu mail

Escriu el teu correu correu electrònic i fes clic a "envia" per rebre les notícies del Baix Vallès al teu mail