InformatiuMontornès del VallèsMunicipisNotícies

L’ACA declara l’emergència al riu Besòs a causa de la contaminació de l’incendi

L’Agència Catalana de l’Aigua ha declarat emergència mediambiental al riu Besòs l’endemà de l’incendi de Montornès. S’estan fent tasques per analitzar l’estat de l’aigua i per salvar els animals que queden al riu i portar-los a centres de recuperació de fauna. Entre els espècimens que s’han trobat hi ha un llopet de riu mort, un peix que pertany a una espècie protegida. A banda, també s’han trobat altres espècies en extinció.

Aquest és un dels dos exemplars d’anguila que ha recuperat en Daniel, de l’escola de natura de Parets. Ell i en Joan han estat pentinant la llera del riu Besòs, en el tram que va de Montornès a Martorelles, on han recuperat també dues tortugues vives. Les anguiles es troben en bon estat, però les tortugues estan contaminades pels productes químics vessats a l’aigua.

També s’han topat amb centenars de peixos morts, majoritàriament carpes. L’objectiu és retirar els animals morts perquè els seus depredadors no es contaminin.

Els animals que està recuperant el Daniel aniran al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrusa. Aquesta setmana seguiran treballant fins a arribar a la desembocadura i, la setmana que ve, faran una nova batuda per si s’ha quedat algun peix.

La fauna i la flora del riu Besòs són unes de les víctimes de l’incendi. El cos d’Agents rurals i l’Agència Catalana de l’Aigua treballen en aquests moments per analitzar la situació al riu. Els tècnics han recorregut el riu de dalt a baix per conèixer de manera concreta la qualitat de l’aigua i no descarten analitzar també les platges.

El vessament de dissolvents a l’aigua ha provocat afectacions greus. Per poder veure l’evolució d’aquesta contaminació estan recollint mostres, tot i que fins a la pròxima setmana no tindran els resultats.

Un cop obtinguts els resultats es podran donar xifres i avaluar la situació amb més detall.