InformatiuMollet del VallèsMunicipisNotícies

L’Hort de la Biodoviersistat Cultivada: el banc de llavors de Gallecs

Si parlem de les noves iniciatives de Gallecs cal destacar l’Hort de la Biodivesitat Cultivada. Un projecte que vol garantir la supervivència de moltes espècies de conreu que es van deixar de banda a finals del segle XX, quan es va apostar per l’agricultura intensiva, és a dir, per cultivar pocs productes però en grans extensions de terreny. Actualment, en aquest hort de la biodiversitat de Gallecs hi trobem més d’un centenar de cultius.

Un dels projectes que ja funciona a l’Espai Rural de Gallecs i que precisament se centra en l’estudi de les llavors i en recuperar varietats antigues és l’Hort de Biodivesitat Cultivada.

Aquest hort, situat a l’espai agrari de Gallecs, no és un hort convencional dedicat a la producció de cereals o hortalisses, sinó que és un hort de conservació on es produeixen llavors antigues. Aquí el Banc de Llavors del Vallès Oriental es dedica a Catalogar, recuperar i difondre l’agrobiodiversitat de la comarca.

A finals del segle XX, degut a la intensificació de l’agricultura al Vallès Oriental es va estar a punt de perdre bona part de la seva biodiversitat agrícola. Un patrimoni que s’havia anat acumulant durant segles fruit del treball dels pagesos per adaptar les varietats a les necessitats productives, a les demandes dels mercats locals i a l’elevada diversitat de paisatges i microclimes del territori.

El Banc de Llavors del Vallès Oriental custodia al voltant d’una 130 varietats hortícoles.