Mollet i Montornès recorden els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra

Per celebrar el 150è aniversari del naixement del filòleg català Pompeu Fabra, diversos municipis han decidit sumar-se a la commemoració organitzant diferents actes. A Mollet, la figura de Fabra ha estat recordada amb una conferència al Museu Abelló i amb un sopar al Casal que, curiosament, ha comptat amb una sopa de lletres.

El Servei de Català de Mollet i l’Ajuntament han organitzat diferents actes per celebrar el 150è aniversari del naixement del filòleg català Pompeu Fabra, així com el centenari de la publicació de la Gramàtica Catalana. El primer acte de celebració ha estat una conferència de David Paloma al Museu Abelló, on deixa clar que Fabra va ser un intel·lectual compromès amb el país. La societat catalana del moment demanava doncs tenir unes normes, una ortografia i un diccionari.
David Paloma que és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, és copromotor de les rutes Pompeu Fabra per Barcelona, Prada i Bilbao i autor, amb Mònica Montserrat, de la guia de butxaca Ruta Pompeu Fabra. És, a més, autor de contes i divulgador de la figura del filòleg.

Justament després de la conferència s’ha organitzat un sopar al Casal Cultural de Mollet amb una sopa de lletres, llibrets fabrians i postres de xocolata, ja que el Mestre era molt llaminer.

Montornès també s’ha afegit als actes de commemoració dels 150 anys del naixement de Pompeu fabra i del centenari de la publicació de la seva gramàtica. De la seva contribució se n’ha parlat molt però a la Biblioteca s’ha fet un monòleg teatralitzat per explicar com era. El monòleg narra un dels aspectes menys coneguts de Pompeu Fabra, la seva passió pel tennis i la implicació a la Unió Catalana de Federacions Esportives. Un aspecte que no s’allunya de la seva passió, la llengua, ja que per per a molts és conegut com l’arbritre de la llengua catalana.

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Escriu el teu correu correu electrònic i fes clic a "envia" per rebre les notícies del Baix Vallès al teu mail

Escriu el teu correu correu electrònic i fes clic a "envia" per rebre les notícies del Baix Vallès al teu mail