InformatiuMontornès del VallèsMunicipisNotícies

Montornès ret homenatge als tres veïns morts en camps de concetració nazis

Són familiars del montornenc Josep Viñallonga Plana que han pres part a l’acte d’homenatge als tres veïns morts en els camps de concentració nazis. També hi han assistit els familiars dels germans Marià i Joan Clivillers Juan, que han participat en la col·locació d’aquestes llambordes. Els tres montornesencs van fugir als camps de refugiats del sud de França el 1939, i van acabar deportats i morts en camps de concentració nazis.

Ara La Plaça de la República hi ha aquestes tres pedres de topada o Stolpersteine, que en alemany significa ‘ Pedres que fan ensopegar’. Pels familiars aquest acte institucional ha estat un reconeixement a unes persones que van lluitar per la república des del propi municipi.

Aquest ha estat un acte emotiu on també hi ha participat el Centre d’Estudis de Montornès, que ha donat a conèixer algunes dades d’aquests tres veïns. També hi ha pres part l’exalumna de l’institut Vinyes Velles, Andrea Hidalgo, que va realitzar el treball de recerca sobre els deportats montornesencs l’any 2016. El seu treball també ha servit per recordar aquests tres veïns del municipi.

Aquestes llambordes són de l’artista alemany Gunter Demning i pretenen ser un reconeixement internacional a les víctimes de l’Holocaust nazi.

Són peces gravades amb les dades de les persones deportades. L’artista, en aquesta ocasió, no ha pogut assistir a l’acte a causa de la pandèmia. Però ara la seva obra amb aquestes llambordes es converteixen en una eina per treballar en la pau i la llibertat.