Sanitaris – 1 any de pandèmia


Així és com recorden els sanitaris el mes de març de l’any passat. L’inici de la pandèmia va fer que la manera de treballar canviés: tots els esforços es van destinar a lluitar contra la covid als hospitals i als centres d’atenció primària.

Abans de l’inici de la pandèmia el laboratori de l’Hospital de Mollet gestionava 350 mostres de rutina i 100 d’urgència. Amb la primera onada aquesta situació es va invertir. Els procediments d’urgència es van multiplicar per tres i aquelles rutinàries van caure en picat.

Les proves PCR van passar a ser un dels procediments més habituals al laboratori. Aquesta prova, però, és considerada biologia molecular, i el laboratori de Mollet no tenia incorporada aquesta tecnologia. Per això durant els primers mesos de pandèmia enviaven totes les proves PCR a hospitals de 3r nivell, és a dir, aquells que estaven preparats per analitzar la prova, fins que van incorporar aquesta tècnica.

En aquest darrer any els sanitaris s’han convertit en els acompanyants dels pacients ingressats als hospitals. La solitud la van intentar pair amb videotrucades i acompanyant-los el màxim de temps possible.

L’atenció social des de l’hospital s’ha mantingut estable durant la pandèmia, però ha canviat molt la manera d’intervenir per l’impacte de la pandèmia a la vida de les persones.
Aquesta realitat dels hospitals ha estat la mateixa als centres d’atenció primària, que han vist com les visites telefòniques i les unitats d’atenció domiciliaria han estat els millors recursos per seguir atenent a tots els pacients.

Els CAPs també van reestructurar els seus espais i van fer circuits dins del centre per evitar els contagis. Una reestructuració que també ha suposat la creació de noves figures, com la del gestor covid o la referent covid de les escoles.
Un any després, molts d’aquests canvis encara continuen i alguns han arribat per quedar-se. Tots els protocols i noves maneres de treballar que van arribar al març ja estan interioritzats, però ha estat i continua sent, un any molt intens pels professionals sanitaris.

Durant aquest darrer any s’ha posat en valor la feina que fan els sanitaris. Una mostra d’aquest reconeixement van ser els aplaudiments de les 8 del vespre des dels balcons durant els primers mesos de pandèmia. Ara no es fan els aplaudiments, però la segueixen en primera línia en la lluita contra la covid.

 

Programa:
Visions: Un any de pandèmia

Altres reportatges del programa:
Residències – 1 any de pandèmia
Economia – 1 any de pandèmia
Escoles – 1 any de pandèmia

 

 

 

 

Escriu el teu correu correu electrònic i fes clic a "envia" per rebre les notícies del Baix Vallès al teu mail