InformatiuMollet del VallèsMunicipisNotícies

Un estudi situa a Mollet, Santa Perpètua i Granollers com les 3 ciutats amb el pitjor aire d’Espanya

 

Un estudi, publicat per l’empresa suïssa IQAir, situa Mollet i Santa Perpètua com les dues poblacions amb la pitjor qualitat de l’aire d’Espanya. Totes dues tenen un índex de 16,1 micrograms per metre cúbic de partícules a l’aire, PM 2,5, les més petites. I, en tercer llochi ha Granollers amb 15,1 micrograms de partícules per a cada metre cúbicL’Organització Mundial de la Salut recomana que no se superin els 5 micrograms/m3.

Hi ha 3 factors que poden explicar les dades a la comarca. Un és la proximitat a vies de comunicació amb molt trànsit. De fet, el mesurador de Mollet es troba molt a prop de l’AP-7. Un altre factor és la situació geogràfica. El Vallès Oriental està en una zona amb molta indústria, marcada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Un tercer element és el vent, perquè el més habitual al Baix Vallès és el que pot portar al territori la contaminació de fàbriques de Barcelona i el seu entorn.

Tot i estar al capdavant de la llista, Mollet ha vist com la seva mitjana anual de concentració de partícules s’ha reduït a més de la meitat respecte al 2021, quan era de gairebé 35 micrograms/m3,  mentre que el 2023 ha estat de 16,1. I ha empitjorat una mica respecte al 2022 quan era de 14,5.  La mitjana a tot Espanya és de 9,9. El país amb la xifra més alta és Bangladesh que frega els 80 micrograms de partícules PM 2,5 per a cada m3.