InformatiuMollet del VallèsMunicipisNotícies

Els pagesos de Gallecs han avançat la recollida de calçots i han retardat la sembra dels blats

Els pagesos de Gallecs han començat a collir els primers calçots de la temporada. Això sí, aquest any se n’han plantat la meitat per la situació que vivim que impedeix, entre d’altres, fer les tradicionals calçotades populars. A més, l’ambient suau i càlid d’aquests darrers dies ha endarrerit sembrar els cereals, com el blat.

Els pagesos de Gallecs com l’Isidro aquest any han plantat menys calçots, un 50 per cent menys que l’any passat. Les mesures sanitàries a causa de la pandèmia ha fet que no es puguin organitzar les tradicionals calçotades populars. Les temperatures suaus d’aquests dies ha fet avançar la recollida de calçots. Un producte que també es pot menjar de moltes maneres en les amanides, fent una crema o arrebossats entre altres propostes. Davant el tancament de la restauració i la baixada del nombre de comandes, els pagesos han buscat alternatives per vendre aquests calçots. Una proposta és vendre’ls ja cuits.

Unes comandes que ja es poden fer perquè la temporada de recollir-ne ja ha començat. Però, aquest no és l’únic producte que es cultiva a Gallecs en els conreus ara hi trobem espinacs, carabasses o bròquils.

En Salvi ha començat aquesta setmana a sembrar les llavors de blat que es cultiven a Gallecs tot i que les temperatures càlides d’aquestes setmanes no afavoreixen la seva plantació. Cada any es destinen unes vint hectàrees per sembrar unes sis varietats de blats. Entre aquestes hi ha el blat Montjuïc. L’any passat es va tornar a recuperar a Gallecs aquesta classe de varietat que es va deixar de sembrar els anys seixanta. Ara en aquests conreus de Gallecs és l’únic espai on se sembra blat de Montjuïc.

Els blats que es cultiven a Gallecs com l’espelta són blats antics que tenen un cicle més llarg respecte als convencionals. Per això, la seva recollida es fa a finals de juliol.